Velika Kosovska tura

Jun 26, 2021 - Jun 27, 2021

VELIKA KOSOVSKA TURA

GAZIMESTAN– PEĆKA PATRIJARŠIJA – VISOKI DEČANI – BOGORODICA LJEVIŠKA – SV. ARHANGEL – GRAČANICA

Velika Hoča je naselje u opštini Orahovac. Od Prizrena i Đakovice je udaljena oko 25 km. U 12. veku Stefan Nemanja je ovo mesto priložio manastiru Hilandar, a Nemanjini potomci su potvrđivali dar. Velika Hoča je bila jak duhovni i privredni centar sa 24 crkve, 3 manastira i imala je svoj trg. Među najstarijim crkvama nalaze se crkva Sv. Nikole, crkva Sv. Jovana i crkva Sv. Stefana. Ovo je Bogom dan krajolik za uzgajanje vinove loze i pravljenje vina. Danas je aktivna Dečanska vinica, gde monasi manastira prave odlično metohijsko vino.

Memorijalni kompleks Gazimestan je uzvišenje na severoistoku Prištine, 5km od grada, s desne strane magistrale za Kosovsku Mitrovicu. Na njemu je vođena bitka na Vidovdan 1389. godine. Kao centralno mesto sudara srpske i turske vojske, Gazimestan predstavlja celinu u kojoj se nalaze: spomenik kosovskim junacima u obliku srednjevekovne kule podignut 1953.godine, Muratovo trube i Gazimestan trube. Na vrhu kule nalazi se platforma sa koje se sagledava prostor Kosovske bitke.
Manastir Gračanica – po narodnom predanju, kralj Milutin je zaspao pred bitku na reci Gračanki, pa mu se javio anđeo Gospodnji, rekavši mu da će pobediti i da iz zahvalnosti Gospodu Bogu, za pomoć koja mu je pružena, treba da sagradi crkvu čiji će mu se oblik prikazati. Tako je i bilo. Drevni manastir je podignut između 1315. i 1321.godine kao zadužbina kralja Milutina. Kvadrat u kvadratu, crkva u crkvi je arhitektonska zamisao koju je teško naći premca u svetu, kako na Istoku, tako i na Zapadu. Ipak, istorija ne pamti ime genijalnog arhitekte ovog remek-dela. U Gračanici je, prvi put u srpskom slikarstvu, naslikana uspravno loza Nemanjića, sa 16 portreta. Na ulazu u crkvu, jedan nasuprot drugom, nalaze se portreti ktitora kralja Milutina i njegove žene Simonide.
Crkva Bogorodice Ljeviške je podignuta 1306/1307. godine kao zadužbina kralja Milutina. Delo protomajstora Nikole i Astrape smatra se vrhom vizantijskog graditeljstva. Pod turskom vlašću bila je pretvorena u džamiju. Divili su joj se i osvajači „U mom oku ostala je tvoja lepota“, ostavio je u 15.veku zapis turski vojnik i pesnik. Srpskoj pravoslavnoj crkvi vraćena je 1918. godine, 1999. godine je ostala bez Srba koji su proterani iz Prizrena, a 2004. je preživela paljenje i skrnavljenje. Crkva Bogorodice Ljeviške je crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.
Manastir Svetih Arhangela je zadužbina srpskog cara Dušana Silnog. Nalazi se na kanjonu reke prizrenske Bistrice i pripada raško-prizrenskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. Građen je u periodu od 1343. do 1352.godine. U svom kompleksu obuhvata crkvu Sv.Arhangela i crkvu Sv.Nikola. Do 1615. godine manastir je bio u potpunosti opljačkan i do temelja porušen, a njegovi ostaci su se koristili za izgradnju Sinan-pašine džamije. 1998. godine manastir postaje aktivni muški manastir, a 1999. i 2004. godine ponovo doživljava razaranja. U maju 2007.godine je objavljena studija o obnovi celokupnog manastirskog kompleksa, za koju je procenjeno da je potrebno oko 10 godina i 8.326.000 evra.
Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana Sedmovenčanog. Izgradnja je započeta 1327. godine, a dovršena 1335.g odine tokom vladavine kralja Stefana Dušana. Na obali Dečanske Bistrice, pod obroncima Streočke planine, na putu ka Prizrenu, uzdiže se vekovna utvrda srpskog pravoslavlja. „Visoki“ Dečani „preuzvišenom blagodeću sjaje svima koji ih gledaju“ i predstavljaju najvišu sačuvanu građevinu srednjevekovne Srbije.
Pećka Patrijaršija je manastirski kompleks kod Peći. Sastoji se od glavne crkve Sv. Apostola, crkve Sv. Dimitrija i Bogorodične crkve sa crkvicom Sv. Nikole. Kompleks je građen od treće decenije 13.veka do sredine 14.veka. Sredinom 13.veka iz Žiče je premešteno sedište srpske arhiepiskopije u crkvu Sv.Apostola, koja je 1346.godine uzdignuta na rang patrijaršije. Prvu eparhiju srpske crkve podigao je Sv. Sava. U svojoj burnoj prošlosti, Pećka patrijaršija je obuhvatala oblasti današnjeg Kosova i Metohije, Crne Gore, BiH, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Rumunije i Mađarske, dok se na čelu patrijaršije nalazio Makarije Sokolović, brat Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira Osmanlijskog carstva. U svim crkvama Pećke patrijaršije koja je bila mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijarha, sačuvano je više mermernih sarkofaga, a u riznicama čuvaju se rukopisne knjige, ikone i dela primenjene umetnosti.

PROGRAM  PUTOVANJA:

Polazak iz Valjeva 25.06.2021. u 24:00h sa parkinga pored Jugopetrolove pumpe u Tešnjaru.

PRVI DAN: Vožnja preko Kraljeva do Kosovske Mitrovice. Kraći odmor a zatim kraći obilazak podeljenog grada. Nastavak puta do Gazimestana. Obilazak spomen kompleksa, muzeja kosovske bitke i Muratovog turbeta u Mazgitu (fakultativno). Nastavak vožnje do Peći i obilzak patrijaršije zadužbina arhiepiskopa Arsenija I). Obilazak manastira Veliki Dečani (zadužbina Stefana Dečanskog). Put se nastavlja preko Đakovice do Velike Hoče. Smeštaj u privatnim kućama. Večera. Noćenje.

DRUGI DAN: Doručak. Jutarnja služba u sabornom manastiru Zočište (stariji 300 godina od od Dečana). Nastavak puta do Prizrena. Obilazak Bogoslovije, crkve Bogorodice Ljeviške (zadužbine kralja Milutina), šedrvana, Sinan-pašine džamije, tekije, muzeja Prizrenske lige (fakultativno). Odlazak do Dušanovog grada i obilazak manastira Sv. Arhangela (zadužbina cara Dušana). Nastavak puta do Gračanice (zadužbina kralja Milutina), uz obilazak manastira. Fakultativan ručak u nekom od nacionalnih restorana. Dalji put preko Prištine (panoramsko razgledanje) i dolazak u Valjevo u ranim jutarnjim časovima.

Opis smeštaja:

VINICA PETROVIĆ, VELIKA HOČA  http://www.vinicapetrovic.rs/smestaj/

VELIKA KOSOVSKA TURA

GAZIMESTAN – PEĆKA PATRIJARŠIJA – VISOKI DEČANI – BOGORODICA LJEVIŠKA – SV. ARHANGEL – GRAČANICA


CENA   ARANŽMANA:       7.500,00  dinara


Termini:          26/27.06.2021.

Ucenu aranžmana uračunato:

  • Prevoz turističkim autobusom, klima, audio oprema

  • Smeštaj u enklavi Velika Hoča, u vinici Petrović, smeštaj u privatnim kućama u 1/2 i 1/3 i 1/4 sobama, kupatilo na 2-3 sobe, na bazi polupansiona

  • razgledanje prema programu

  • Usluge turističko gvodiča - pratioca grupe

U cenu aranžmana nije uračunato:

  • individualni troškovi i fakultativa

Fakultativa:

.   ulaznice za Muratovo turbe – 1 eur

.   ulaznice za muzej Prizrenske lige – 1 eur

.   ručak drugog dana (Gračanica, Severna Mitrovica) – 10 eur


Napomena:

Program je rađen na minimum 20 putnika (mini-bus), 45 putnika (bus). U slučaju nedovoljnog broja putnika rok za otkazivanje je 5 dana pre početka putovanja. Organizator putovanja zadržava pravo izmene rasporeda posete.


Recreativa d.o.o. Valjevo, MB 21111929

Ul. Vlade Danilovića 1; tel. 014/242-888, 228-111, 065/2242-888 www.recreativa.rsNačin plaćanja:

na tri jednake mesečne rate, gotovinski, čekovima građana